- Niveau: Moeilijk
- Gang: Dessert
- Hoeveelheid: 4 personen
- Tijd: 40
- Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 500 ml room
- 240 ml eigeel
- 200 g suiker
- 6 el rietsuiker
- Benodigdheden
- Kernthermometer
- 4 ramequins
- Plate Setter
- One Minute Lighter
Bereidingswijze
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Giet de room in een pan, voeg het merg en stokje toe en breng langzaam aan de kook.
- Klop ondertussen in een kom het eigeel met de gewone suiker tot een gladde massa.
- Vis het vanillestokje uit de room en giet de room al roerend bij de eiermassa in de kom.
- Giet dit mengsel terug in de pan en verwarm het langzaam tot het iets dikker begint te worden
- (circa 65 °C). Haal de pan van het vuur en laat het geheel afgedekt een nacht in de koelkast staan.
- Vul de ramequins tot net onder de rand met de crème brûlée en zet ze in een ovenschaal. Giet zo veel kokend water in de schaal dat de ramequins tot net onder de rand onderstaan.
- Zet de ovenschaal op The Bastard, doe de deksel dicht en gaar de crème brûlée 30 tot 40 minuten tot die net niet meer vloeibaar is (wiebel een beetje met de schaal om dit te controleren). Haal de ramequins uit het water en laat de crème brûlée volledig afkoelen.
- Verdeel de rietsuiker over de crème brûlée en laat het teveel eraf glijden. Smelt de suiker met de One Minute Lighter en laat hem karamelliseren.