- Niveau: Makkelijk
- Gang: Bijgerecht
- Hoeveelheid: 4 personen
- Tijd: 2 uur en 45 minuten
- Ingrediënten
- 175 ml lauwwarm water
- 275 gr tarwebloem
- 2 gr gedroogde gist
- Snuf zout
- olie om te bestrijken
- Benodigdheden
- Deegroller
- Mixer met deeghaken
Bereidingswijze
- Voeg de gist toe aan het water en meng goed door. Doe de bloem en het zout in een kom en voeg het water-gistmengsel toe. Mix ongeveer 5 minuten met een mixer met deeghaken tot een deeg ontstaat.
- Haal het deeg uit de kom en bestuif een werkvlak licht met bloem. Kneed het deeg verder met je handen gedurende ongeveer 5 minuten. In totaal mix en kneed je het deeg dus ongeveer 10 minuten. In het begin voelt het deeg wat plakkerig aan, maar naarmate je langer mixt en kneedt, wordt het soepeler en minder plakkerig.
- Vet een kom in met een beetje olie. Vorm een bal van het deeg en leg deze in de kom. Dek af met een iets vochtige theedoek of plasticfolie. Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek, bij voorkeur tussen de 25 en 35 graden, tot het ongeveer in omvang is verdubbeld.
- Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 2 gelijke stukken. Vorm van elk stuk een bal. Rol deze uit tot rechthoeken van ongeveer 30 cm en rol ze vervolgens stevig op. Leg ze in een stokbroodvorm of, als je die niet hebt, op een stuk bakpapier, met voldoende ruimte ertussen. Laat de stokbroden onder een iets vochtige doek of folie een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Plaats een schaaltje met water op de bodem van de oven, zodat de lucht vochtig blijft voor een knapperig resultaat. Maak met een mes een paar inkepingen aan de bovenkant van de deegrollen. Besprenkel of bestuif het brood lichtjes met water en bak het vervolgens ongeveer 20 tot 25 minuten tot het gaar en goudbruin is. Laat de stokbroden daarna afkoelen.
Na 1 of 2 dagen kun je het brood even kort opwarmen in de oven. Je kunt de broden na het bakken ook in luchtdichte zakken invriezen.
Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/stokbrood-maken/