- Niveau: Medium
- Gang: Hoofdgerecht
- Hoeveelheid: 10 personen
- Voorbereidingstijd: 30 minuten
- Bereidingstijd: 1,5 uur - 2 uur
- Ingrediënten
- 2,5 kg runderlende
- 20 g gekleurde peperkorrels, heel
- 5 g pimentkorrels, heel
- 10 g gember
- 10 g knoflook
- 2 g chilivlokken, naar smaak
- 30 g grof zeezout
- 10 g bruine suiker
- 80 g boter
- 60 ml Belem Madeira
- Benodigdheden
- Smoker Box
- Houtsnippers voor rundvlees
- Thermometer
- Sear Grate
Bereidingswijze
- Week de houtsnippers minimaal 30 minuten in water;
- Pel de knoflook, schil de gember en snijd deze ingrediënten in grove stukken. Vermaal daarna alles in een vijzel tot een pasta;
- Rooster de peperkorrelt en pimentkorels in een pan op laag vuur. Voeg ze hierna toe aan de knoflook- en gemberpasta en stamp dit middelfijn. Meng daarna de chiliflokken, suiker en het zeezout door de pasta;
- Smelt de boter in een pan. Voeg dit daarna toe aan het mengsel in de vijzel en zorg er voor dat je alles goed door elkaar mengt;
- Wrijf hierna het vlees in met het kruidenmengsel, zodat het vlees goed bedekt is.
- Verwarm hierna de barbecue voor op 140 tot 160 °C en gebruik de indirecte grillmethode. Laat hierna de houtsnippers uitlekken. Indien je een houtskoolbarbecue gebruikt, voeg je ze toe aan de briketten/houtskool. Maak je gebruik van een gasbarbecue? Dan plaats je de houtsnippers in een Smoker Box en plaats je deze op het rooster. Verwarm een Sear Grate voor op het rooster.
- Plaats de runderlende op het Seat Grate-rooster boven indirecte warmte. Hierdoor krijgt het vlees de kenmerkende grillmarkeringen.
- Gebruik een vleessensor en plaats deze in het midden van het vlees. Sluit hierna de deksel van de barbecue en grill het vlees totdat de kerntemperatuur 57 °C heeft bereikt.
- Wil je een sterkere rooksmaak? Voeg de natgemaakte houtsnippers dan opnieuw toe. Bestrijk het vlees regelmatig met Belem Madeira om ervoor te zorgen dat het vlees sappig blijft.
- Haal het vlees van de barbecue en laat het even rusten. Geniet daarna van je harde werk en een heerlijke maaltijd. Eet smakelijk!